torsdag 4 september 2014

Fagerström putsar bilden av sig själv i Barometern.


Idag intervjuas Ann-Marie Fagerström och Luigi Ixcot-Rojas i Barometern. Det är tydligt att de, som några av de sista ut i tidningens serie med de olika partiernas företrädare, tagit intryck av vad Moderaterna i Emmaboda redan förslagit i media, valmaterial och andra uttalanden. Men det är också tydligt att Ann-Marie Fagerström försöker putsa bilden av sin tid vid makten och att hon inte vill se någon förändring på viktiga och avgörande områden.

Socialdemokraterna i Emmaboda säger nej till att medborgarna ska få bestämma mer över sin egen vardag. Ingen valfrihet inom äldreomsorgen. Inget nämns om att barnfamiljer ska kunna välja mellan fler alternativ inom barnomsorgen. Eller om att det går att få bättre kvalitet och bättre ekonomisk hushållning genom att låta någon annan sköta viss kommunal verksamhet.
Ann-Marie Fagerström har själv sagt att hon tar ansvar för att vi idag har ett glasmuseum. Vi sa från början att det inte var ett kommunalt ansvar att köpa in glassamlingarna. Vi har drivit frågan att musset ska bli ett regionalt eller nationellt ansvar. Fagerström lyssnade inte och började planlöst plöja ner miljon efter miljon utan en kalkyl för slutkostnaden. Att nu kräva att någon annan ska ta över betalningsansvaret är inte att ta ansvar. Vill invånarna verkligen att en sådan politiker ska fortsätta styra kommunen?

Fagerström är också oroad över låneskulden. En oro som väckts hos henne så här i valtider efter att samtliga Allianspartier lyft frågan och kritiserat avsaknaden av utarbetade investerings- och amorteringsplaner. ”Vi har en amorteringsplan”, säger hon idag i tidningen. Den har i alla fall inte vi sätt. Kanske ligger den i en byrålåda på partilokalen. I låneskulden som redovisas inkluderar man för övrigt inte alla miljoner som via ett kommuanalt bolag lånats upp för att bygga The Glass Factory.

Det framgår också att Socialdemokraterna har satsat på skolarna och att man har förhoppningar om att det ska löna sig på sikt. Hittills har det inte gjort det. Kommunen lägger mycket pengar på skolan i jämförelse och har en hög lärartäthet, men rasar ändå i Lärarförbundets skolranking. Det behövs ett nytänk och ett fokus på kunskap i skolan.

Vi lyfte fram kommunens medarbetare som dess viktigaste tillgång tidigt i valrörelsen. Ett av våra förslag är att alla medarbetare ska få ett individuellt utvecklingskonto. Nu säger Fagerström att alla medarbetare ska få kompetensutveckling om hon vinner valet. Klädsamt, men varför har de inte fått det under tiden som hon regerat vår kommun?

Moderat politik har lyckligtvis förmågan att förändra Socialdemokraternas politiska prioriteringar även när vi är i opposition. Men nu tycker vi det är dags för ett maktskifte för att Emmaboda kommun ska utvecklas snabbare i rätt riktning.
 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar